dinsdag 1 oktober 2013

Walvissen en Vieux Quebec


Vrijdag 27 en zaterdag 28 september

 
We gooien de rem erop voor een paar dagen, het weer is schitterend en Saint Simeon is een gezellig plaatsje. We blijven tot ’s middags op de kleine camping en gebruiken hun internet om nog eens naar huis te bellen en dan rijden wij een kilometer verderop waar we een mooi plekje gevonden hebben om de walvissen te bekijken.  We zien verschillende walvissen, Jos ziet zelfs een paar Beluga’s, wat dolfijnen en zeehonden, de walvissen hebben steeds dezelfde routine: drie keer bovenkomen en de vierde keer nemen ze een duik en dan zie je ze lange tijd niet meer. Prachtbeesten zijn het en wij genieten van het schouwspel en van de zon.  Op het plekje waar we nu staan mag je niet overnachten maar er is een grote parking bij de ferryboot en daar gaan we zowel vandaag als morgen slapen.  ’s Avonds op de ferry parking is het een drukte van jewelste, er zitten een paar mannen te vissen maar de rest van het dorpje staat er bij te kijken en commentaar te geven maar het is een gezellige drukte en ik begin zelfs het Quebecois (soort frans) te verstaan, oefening baart kunst hé.  Het heeft ons goed gedaan zo twee dagen niet rijden en lekker in het zonnetje te zitten en hier, in Saint Simeon, hebben we ook echt een heel goed contact met de plaatselijke bevolking.


Zondag 29 september

 
We wuiven nog eens naar Saint Simeon en rijden verder richting Quebec.  Hans & Karola hebben  ons een tip gegeven over een plaatsje niet ver voor Quebec en daar gaan we eens langs. In Saint Anne de Beaupré staat een grote basiliek en rechtover is een kleine camping, voor 8 dollar kan je daar overnachten en voor 2dollar kan je de basiliek en het museum bezoeken.  Toen ze de basiliek bouwden hebben ze wat dingen overgenomen van de Notre Dame zodat hij er een heel klein beetje op lijkt. De basiliek en het bijbehorende museum zijn wel  interessant maar na een uurtje of zo begint het ons te vervelen en we gaan lekker bij de Josmobiel  in de zon zitten. Het is hier nu 23 graden wat echt heel warm is voor de tijd van het jaar maar de mensen zeggen hier dat het snel om zal slaan en ineens steenkoud zal worden, tegen die tijd zijn wij hier weg.

 
Maandag 30 september

 
Wij zijn in Quebec en we gaan vandaag Vieux Quebec bezoeken. We komen in Quebec aan en rijden direct naar de parking van de voetgangers ferry naar Vieux Quebec want daar kan je de hele dag parkeren maar ook overnachten. Wij zijn getipt door Hans & Karola en we rijden de 1ste parking voorbij, daar betaal je 30 dollar voor een dag en nacht, en rijden naar de 2de parking en daar betaal je 10 dollar voor een dag en nacht. Bedankt Hans & Karola.  Als we op de ferry gaan zien we iemand met een rugzak aan waarop staat : “Miele, er is geen betere” en dan weet je gewoon dat het Hollanders zijn, we hebben tijdens de oversteek een heel aangename babbel gehad met de Nederlanders. Vieux  Quebec is mooi en het doet heel Frans aan, gezellige terrasjes, heel goeie wijn en goei eten, het lijkt een beetje op Parijs tot en met de liften naar het hoger gelegen gedeelte van de stad.  Wij slenteren de hele dag door Vieux Quebec , gaan in een goei restaurantje eten en daarna terug met de ferry naar de Josmobiel. Langs de St. Laurence River ligt een prachtig wandelpad en in de late namiddag gaan we nog een kilometer of 10 wandelen om al het eten en de wijn te verteren.

 
Dinsdag 1 oktober

 
Het is nog steeds Indian Summer of beter gezegd l’été Indien hier, zalig weer is het. Normaal zouden we vandaag naar de grens met de USA gaan maar we hebben hier nog iets te doen in Canada. Wij maken een omweg naar het stadje Grand Mère, daar heeft een vriendin van mij gewoond en die heeft er nog wat spullen liggen die wij op gaan pikken. Wij hebben al gauw het adres gevonden waar ze gewoond heeft en haar spullen zitten veilig in de Josmobiel. Omdat we hier nu toch zijn gaan we een Nationaal Park, hier in de buurt, bezoeken.  Nationaal Park La Maurécie is echt een meevaller, prachtige herfstkleuren en schitterende kleine meertjes, ongelooflijk wat een natuur, wat een ruimte  Canada heeft. Toch zal Canada nooit mijn land worden, hoe mooi de natuur hier ook is, ik mis hier de spontaniteit van de Amerikanen, Canadezen zijn  eerder stug en afstandelijk. Morgen gaan we naar de grens met de USA, hopelijk valt alles mee want normaal hebben wij recht op 6 maanden via ons visum maar de beambte aan de grens heeft altijd het laatste woord dus het wordt afwachten.

Geen opmerkingen: