woensdag 12 november 2014

Bosque del Apache en The Gila Mountains


Vrijdag 7 november t/m woensdag 12 november


Op nieuwe banden rijden we Albuquerque uit, richting Socorro. We zijn op weg naar "Bosque del Apache Wildlife Refuge", iets ten Zuiden van Socorro.
Het kleine natuurgebied is bij vogelliefhebbers vooral bekend om de enorme hoeveelheid vogels die er komen overwinteren.
Jos heeft al zijn kijkers al klaar liggen en als we bij Bosque del Apache aankomen, horen we van verre het geklepper van de kraanvogels al. Al ben ik niet echt de grootste vogelliefhebber toch ben ik enorm onder de indruk van de duizenden, sneeuwwitte ganzen uit Alaska.
Volgens de Rangers zouden er, op dit moment, al ongeveer 20.000 sneeuwganzen, 2000 kraanvogels en ongeveer 10.000 eenden (minstens 10 verschillende soorten).
We blijven tot na zonsondergang en omdat we juist buiten het park slapen, kunnen we morgen voor zonsopkomst terug zijn.
We zijn al rond 6 uur in het park om de zon te zien opkomen en we zijn echt niet alleen, het staat hier vol camera's en overal staan grote kijkers opgesteld.
De zonsopkomst is echt een prachtig moment, de kleuren van de lucht en het geluid van duizenden vogels die allemaal tegelijk opvliegen.  We blijven de rest van de dag in het park, Jos heeft de tijd van zijn leven maar ik heb voorlopig genoeg ganzen en eenden gezien.


We hebben onze kaarten en de weerberichten geraadpleegd en we gaan, voor het begint te sneeuwen, nog eens de bergen intrekken. We willen naar de Gila Mountains, een ruige wildernis van stenen en rotsen maar ook met prachtige bossen.
Midden in de Gila Wilderness liggen de "Gila Cliff Dwellings" een van de meest afgelegen archeologische bezienswaardigheden.
De Gila Cliff Dwellings zijn gebouwd rond 1250 door het Mogollon volk. Deze Indianenstammen bouwden hun woningen in natuurlijke grotten, hoog boven de rivier. Hier liggen 7 natuurlijke grotten hoog in de kliffen en in 5 ervan zijn resten van woningen.
De wandeling naar de kliffen was zwaar maar daarboven, in de grotten, was het zo mooi, ongelooflijk hoe die menesen daar geleefd hebben, heel primitief maar ze hadden wel echt "a room with a view".
Wij hebben onze barbecue opgesteld bij een schitterend plekje aan de Gila River en alhoewel het bewolkt is, is het aangenaam genoeg om buiten te eten toch zeker in zo'n ongelooflijk decor.


Continental Divide :

We hebben de laatste week een paar keer, "haasje over" gedaan met de Continental Divide, dit is in "dakwerkerstaal", de nok van het dak. Aan de Oostkant is het afwateringsbekken van de Rio Grande naar de Golf van Mexico en verder naar de Atlantische Oceaan en aan de Westkant het stromingsgebied van de Colorado River naar de Pacific Ocean.
Twee rivieren met naam en faam, de Rio Grande omdat hij over meer dan 1000 km deel uitmaakt van een van de best bewaakte grenzen ter wereld, tussen Mexico en de U.S.A. en de Colorado River omdat hij verantwoordelijk is voor een van de grootste natuurwonderen, nl. de Grand Canyon.
De twee rivieren hebben geweldig te kampen met de aanhoudende droogte in Zuidwest U.S.A, ze hebben bijna geen water meer aan de monding omdat alles opgebruikt wordt voor irrigatie en drinkwater voor de steden.. De droogte is echt een enorm probleem in het hele Zuidwesten van de States en stilaan veranderen hele delen van Texas, New-Mexico en Arizona in woestijn.

Geen opmerkingen: